![]() ![]() |
Zakład produkcyjny: Ślubów 13
+48 604 433 373
Ser SŁONECZNY; ser podpuszczkowy długo dojrzewający minimum cztery miesiące, charakteryzuje się jednolitą masą, barwą ciemno- żółtą, smak słodki i pikantny, istnieje możliwość występowania sporadycznych "oczek". Ser wytwarzany z mleka wiosennego i letniego i jest produkowany tylko w tym czasie, dzięki czemu nie ma charakterystycznego posmaku, pochodzącego od kiszonek dodawanych do paszy dla krów w pozostałym okresie karmienia. Ser jest serem twardym nie nadającym sie do krojenia w plastry, idealny do łupania lub tarcia. Wytwarzany jest w kręgach o różnorodnej wadze od kilkuset gramów do 3,0 kilogramów. Cały czas procesu dojrzewania odbywa się w temperaturze pokojowej, dopiero po osiągnięciu odpowiedniego "wieku" jest składowany w dojrzewalni. Ser posiada swoją własną skórkę, powstałą w drodze zasuszania powierzchni sera (jadalna).
Ta strona używa plików Cookies. Dowiedz się więcej o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień Cookies w przeglądarce.