![]() ![]() |
Zakład produkcyjny: Ślubów 13
+48 604 433 373
Ser typu GOUDA; ser podpuszczkowy dojrzewający około dwóch miesiący, charakteryzuje się jednolitą masą bez występowania "oczek", sporadyczna ich obecność nie dyskwalifikuje sera . Minimalny czas dojrzewania to 6 tygodni, ale najsmaczniejsza jest gouda dojrzała, która cechuje się wyrazistym zapachem. Pełną dojrzałość ser Gouda uzyskuje po 10–12 tygodniach i takie sery pozycjonowane są jako droższe. Pikantne i dojrzałe odmiany Goudy dojrzewają znacznie dłużej, bo aż 18 miesięcy. Barwa od jasno żółtej do żółtej, zapach intensywny, smak słodki o lekko orzechowo- ziemnym zabarwieniu, w czasie dojrzewania nabiera pikantności. Nadaje się do krojenia w plastry. Wytwarzany w spłaszczonych kręgach o wadze od 2,0- 3,5 kilograma, powlekany ochronną warstwą polioctanu o kolorze pomarańczowym lub czarnym (niejadalna).
Ta strona używa plików Cookies. Dowiedz się więcej o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień Cookies w przeglądarce.