2000px Map marker white Zakład produkcyjny:  Ślubów 13, 56-200 Góra      512px Phone white+48 604 433 373

2000px Map marker white Zakład produkcyjny:  Ślubów 13
512px Phone white+48 604 433 373

GOUDA

IMG 0851 0Ser typu GOUDA; ser podpuszczkowy dojrzewający około dwóch miesiący, charakteryzuje się jednolitą masą bez występowania "oczek", sporadyczna ich obecność nie dyskwalifikuje sera . Minimalny czas dojrzewania  to  6 tygodni, ale najsmaczniejsza jest gouda dojrzała, która cechuje się wyrazistym zapachem. Pełną dojrzałość ser Gouda uzyskuje po 10–12 tygodniach i takie sery pozycjonowane są jako droższe. Pikantne i dojrzałe odmiany Goudy dojrzewają znacznie dłużej, bo aż 18 miesięcy. Barwa od jasno żółtej do żółtej, zapach intensywny, smak słodki o lekko orzechowo- ziemnym zabarwieniu, w czasie dojrzewania nabiera pikantności. Nadaje się do krojenia w plastry. Wytwarzany w spłaszczonych kręgach o wadze od 2,0- 3,5 kilograma, powlekany ochronną warstwą polioctanu o kolorze pomarańczowym lub czarnym (niejadalna).

TYLŻYCKI

IMG 0845

Ser typu TYLŻYCKIEGO; ser podpuszczkowy dojrzewający minimum dwa miesiące (średnio trzy miesiące), charakteryzuje się występowaniem licznych "oczek" powstałych na skutek niepełnego zlania się ziaren gęstwy serowej. Dziurki niejednorodne o różnej wielkości, barwa sera od jasno słomkowej do jasno żółtej, smak delikatnie słodki o nucie orzechowej, ser półtwardy nadaje sie do krojenia w plastry. Wytwarzany w blokach prostopadłościennych o wadze około 3,0-3,5 kilograma, powlekany ochronną warstwą polioctanu w kolorze czerwonym (niejadalna).

MAŚLANY

IMG 0847

Ser MAŚLANY; ser podpuszczkowy dojrzewający minimum 10 miesięcy, jedyny taki produkt na polskim rynku, powstaje z tzw. świeżego ziarna, który nie jest poddawany obróbce cieplnej wymuszający proces jego osuszania. Zastosowana technologia nadaje mu niepowtarzalny smak, zapach i konsystencję. Delikatny smak, kremowa konsystencja, charakterystyczny zapach (podobny do gliwiejących serów smażonych), to cechy wyróżniające ten produkt z szeregu innych dostępnych na rynku. Ser nadaje się do krojenia. W miarę dojrzewania nabiera pikantnej nuty. Najczęściej wytwarzany w kręgach o wadze od 1,0 do 2,0 kilogramów lub w innych kształtach, powlekany pomarańczowym polioctanem (niejadalna).

SŁONECZNY

IMG 0852

Ser SŁONECZNY; ser podpuszczkowy długo dojrzewający minimum cztery miesiące, charakteryzuje się jednolitą masą, barwą ciemno- żółtą, smak słodki i pikantny, istnieje możliwość występowania sporadycznych "oczek". Ser wytwarzany z mleka wiosennego i letniego i jest produkowany tylko w tym czasie, dzięki czemu nie ma charakterystycznego posmaku, pochodzącego od kiszonek dodawanych do paszy dla krów w pozostałym okresie karmienia. Ser jest serem twardym nie nadającym sie do krojenia w plastry, idealny do łupania lub tarcia. Wytwarzany jest w kręgach o różnorodnej wadze od kilkuset gramów do 3,0 kilogramów. Cały czas procesu dojrzewania odbywa się w temperaturze pokojowej, dopiero po osiągnięciu odpowiedniego "wieku" jest składowany w dojrzewalni. Ser posiada swoją własną skórkę, powstałą w drodze zasuszania powierzchni sera (jadalna).

SZWAJCAR

IMG 0852

Ser Szwajcar;