2000px Map marker white Zakład produkcyjny:  Ślubów 13, 56-200 Góra      512px Phone white+48 604 433 373

2000px Map marker white Zakład produkcyjny:  Ślubów 13
512px Phone white+48 604 433 373

SER TWAROGOWY

twarogSER TWAROGOWY jest wytwarzany po przez  skwaszenie mleka a następnie stopniowe jego podgrzewanie bez osiągnięcia temperatury wrzenia, po czym ostudzeniu. Powstały skrzep jest krojony a następnie wylewany na sita gdzie ocieka do momentu nadania mu odpowiedniej konsystencji. Twaróg ma barwę białą, może posiadać charakterystyczne grudki bardziej lub mniej wyczuwalne (zależne od zawartości tłuszczu w mleku oraz temperaturze dogrzewania skwaszonego mleka). Twaróg zachowuje swoje właściwości smakowe i przydatność do spożycia przez okres około 7 dni. Po tym czasie można go poddać procesowi "gliwienia" a następnie obróbce cieplnej i otrzymać tzw. ser smażony- topiony. To już oczywiście inny produkt ale można by rzec, dajemy w ten sposób naszemu twarogowi "drugie życie".